Hoe het werkt

Zoek naar vragen

Zoek naar vragen

Creëer gratis je persoonlijke Seezers account en blader door de vragen van bedrijven uit verschillende sectoren.

Zoek naar vragen

Stuur je idee in

Omschrijf je goede idee zo kort en duidelijk mogelijk en vertel het bedrijf waarom jouw idee zo goed is. Een idee insturen kan in slechts 20 seconden!

Zoek naar vragen

Win prijzen

Lever zoveel ideeën in als je kan bedenken en maak kans op fantastische prijzen. Houd je mailbox en de website dus goed in de gaten!

Emiel Pegge

Emiel Pegge

5 tips om te brainstormen met jezelf

30-04-2020 24-03-2015 tips ideeën brainstormsessie brainstormtechnieken
5 tips om te brainstormen met jezelf

Je kent dat gevoel misschien wel; je bent de hele dag over iets aan het nadenken en opeens schiet dat ene goede idee je op de wc te binnen. Maar helaas, geen smartphone mee voor een potje Candy Crush en dat laatste velletje wc-papier heb je toch echt nodig. Hoe kan je nu een goede brainstormsessie met jezelf hebben?

Waar je normaal gesproken bij een brainstormsessie denkt aan een vergaderzaal vol mensen die tot 1 idee moeten komen, kan het ook heel verfrissend zijn eens een brainstormsessie met jezelf in te plannen. Niemand die jouw idee meteen in de prullenbak gooit of ervoor zorgt dat niemand wat durft te zeggen. Hieronder vijf tips om beter te brainstormen met jezelf.

Plan een momentje voor jezelf

Om niet in dat soort ‘benarde’ situaties terecht te komen, is het belangrijk dat je je moment plant. Voor een brainstormsessie met een groep plan je ook wel een vergadering, dus waarom niet met jezelf? En dat moment kan natuurlijk voor iedereen verschillend zijn. Zorg in ieder geval dat je niet gestoord word zodat je je kan concentreren en je niet allerlei zaken nog even tussendoor moet doen.

More is more

Door woorden op te schrijven die op de een of andere manier een connectie hebben met het onderwerp kun je tot nieuwe inzichten en creatieve invalshoeken komen. Dit kan alleen wel erg verwarrend worden. Maak daarom een mindmap van het onderwerp zodat de link met het onderwerp duidelijk is en schrijf alles op wat je te binnen schiet. More is more is de regel. Vanuit die “wolk van woorden” kun je vervolgens verder werken.

Hoe gekker, hoe beter

De gemiddelde Nederlander hoort misschien liever “doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg”, maar dit geldt zeker niet voor het brainstormen! Denk tijdens het brainstormen nooit over je idee dat het te raar of onrealistisch is. In dit stadium moet je je fantasie de vrije loop laten. Later in het proces ga je al je ideeën langs en filter je ze totdat je bij de beste uitkomt. Maar tot die tijd, go nuts.

Ga fietsen

Dit klinkt misschien raar, want je wilt natuurlijk zo snel mogelijk jouw geniale idee uit de mouw schudden. Maar even je zin verzetten kan zeker helpen. Je focust je weer op andere zaken en kan zo het onderwerp weer even van een afstandje bekijken. En wie weet kom je onder het stofzuigen wel op jouw geniale idee!

Bring out ‘the bad guy’

Probeer in dit stadium kritisch te zijn op je eigen ideeën. Maak bijvoorbeeld een lijstje met de voor-en nadelen van een bepaald idee. Is de lijst met nadelen langer dan die van de voordelen, schrap die dan. Als het goed is heb je nog voldoende ideeën over namelijk! Zorg er alleen wel voor dat je niet té kritisch op jezelf bent en straks zonder ideeën zit.

Hopelijk helpen deze tips bij het inleveren van jouw ideeën op crowdsourcing platform Seezers. Heb je zelf nog leuke brainstorm tips of opmerkingen? Post ze op onze Facebook pagina!

Meer weten? Bekijk ook eens onze andere artikelen: