Hoe het werkt

Zoek naar vragen

Zoek naar vragen

Creëer gratis je persoonlijke Seezers account en blader door de vragen van bedrijven uit verschillende sectoren.

Zoek naar vragen

Stuur je idee in

Omschrijf je goede idee zo kort en duidelijk mogelijk en vertel het bedrijf waarom jouw idee zo goed is. Een idee insturen kan in slechts 20 seconden!

Zoek naar vragen

Win prijzen

Lever zoveel ideeën in als je kan bedenken en maak kans op fantastische prijzen. Houd je mailbox en de website dus goed in de gaten!

Emiel Pegge

Emiel Pegge

Consumentenbehoefte in kaart?

28-04-2020 consumentenbehoefte marktbehoefte R&D productontwikkeling
Consumentenbehoefte in kaart?

Consumentenbehoeften worden nog te vaak genegeerd bij het ontwikkelen van nieuwe producten. Een mooi voorbeeld hiervan is de Google Glass; het moest hét product van Google worden. Want iedereen wilde het immers hebben toch? Er was toch een consumentenbehoefte? En zo niet, dan zou Google die wel zelf creëren.

Dat bedrijven moeten innoveren om te overleven moge duidelijk zijn. Met een investering van 12,6 miljard in R&D zijn we in Nederland echter slechts een druppel op een gloeiende plaat, ten opzichte van de 1,6 triljoen die wereldwijd wordt besteed. Maar liefst 95% van alle innovaties zijn binnen een jaar weer van de markt. Dit om uiteenlopende redenen, maar het niet juist in kaart brengen van de consumentenbehoefte steekt er met kop en schouders boven uit. Het is voor mij nog steeds onvoorstelbaar dat de consumentenbehoefte zo’n grote invloed heeft op het hoge percentage met falende innovaties en zelfs een bedrijf als Google dus op z’n knieën kan dwingen.

Het productontwikkelingsproces is in grote lijnen nooit veranderd; iemand heeft een idee voor een nieuw product, onderzoekt of er behoefte voor is vanuit de markt of door de marktbehoefte ontstaat het idee. Vervolgens is er een investering nodig om het product op de markt te krijgen en wordt het in het diepste geheim ontwikkelt. De eerste producten worden verkocht (want er is behoefte of men denkt dat het er is), en daarna is er geen bedrijf die kan voorspellen wat er met het product gaat gebeuren. Dit omdat er, naar mijn mening, één factor ontbreekt in het proces: de consument.

Door de reviews op het internet zijn consumenten een belangrijke informatiebron geworden. Een bedrijf krijgt namelijk direct feedback van zijn koper. Sterker nog: grote groepen consumenten kunnen het succes van een product via reviews maken of breken. Dus hopen de meeste bedrijven op goede reviews, want hoe hoger consumenten een product beoordelen, hoe meer omzet er wordt gegenereerd.

Maar als bedrijven in eerste instantie goed onderzoek zouden doen naar de behoefte en mening van de consument, zouden alle reviews dan niet gewoon overbodig worden? Alle producten zouden dan toch bovengemiddeld moeten scoren. Had Google dat gedaan, hadden ze misschien wel een totaal ander product op de markt gebracht of een Glass die iedereen wel had willen kopen.

Hoe sneller bedrijven, of het nou MKB'ers zijn of multinationals, de consument gaan betrekken hoe beter en succesvoller ze kunnen innoveren. Het wordt dus tijd om de gang van zaken te doorbreken en de consument écht koning te maken.