Hoe het werkt

Zoek naar vragen

Zoek naar vragen

Creëer gratis je persoonlijke Seezers account en blader door de vragen van bedrijven uit verschillende sectoren.

Zoek naar vragen

Stuur je idee in

Omschrijf je goede idee zo kort en duidelijk mogelijk en vertel het bedrijf waarom jouw idee zo goed is. Een idee insturen kan in slechts 20 seconden!

Zoek naar vragen

Win prijzen

Lever zoveel ideeën in als je kan bedenken en maak kans op fantastische prijzen. Houd je mailbox en de website dus goed in de gaten!

Emiel Pegge

Emiel Pegge

Crowdsourcing voorbeelden waar je blij van wordt

24-06-2020 crowdsourcing crowd crowdsourcing voorbeelden
Crowdsourcing voorbeelden waar je blij van wordt

Crowdsourcing voorbeelden kom je steeds vaker tegen. De kracht van de crowd valt niet meer te ontkennen en ‘s werelds grootste merken keren zich tot crowdsourcing om hun merk te versterken. Bedrijven zoals Lego, Starbucks, Pepsi, McDonalds of Unilever maken er al volop gebruik van en integreren het meer en meer in hun innovatieproces. Crowdsourcing is namelijk niet alleen effectief en goedkoop, het is gewoon goede marketing. Wij hebben een paar mooie voorbeelden voor je op rij gezet.

Hier een countdown van onze top 3 crowdsourcing voorbeelden:

3. M&M’s: Vote your color

Get in the bowl…..YOU get in the bowl; Red en Yellow zijn het gezicht van de reclamecampagnes voor de welbekende gekleurde chocoladesnoepjes you can’t resist, M&M’s.

De blauwe M&M (spoiler) is het resultaat van een campagne in de VS waarbij fans konden stemmen voor een nieuwe kleur. Leuke actie maar niet “groundbreaking” denk je nu! Dat klopt, maar het resultaat van deze campagne was wel verbluffend. Hoewel de officiële cijfers niet bekend zijn gemaakt wordt geschat dat meer dan 10 miljoen mensen hebben gestemd op de nieuwe kleur…..10 miljoen! Het land krijgt amper genoeg mensen bij elkaar om te stemmen over wie het land moet besturen, maar no way dat ze vast zullen zitten aan roze M&M’s voor de rest van hun leven. Blauw won uiteindelijk met meer dan 50% van de stemmen.

2. Pepsi: Crowdsourcing to the MAX

De Superbowl is een jaarlijks evenement dat door miljoenen mensen wereldwijd bekeken wordt. Pepsi, verantwoordelijk voor de halftime show, zag dit als een mogelijkheid om iets unieks te doen en creëerde de eerste gecrowdsourcde halftime show ooit. Met Beyonce als act vroeg Pepsi aan hun fans om een foto van zichzelf in te sturen om Beyonce op het podium te verwelkomen. Bijna 100.000 foto’s werden ingestuurd. Wat Pepsi er mee deed? Een eerbetoon aan hun fans! Beyonce werd middels een countdown op groot scherm ingeleid. Het resultaat zie je hier:

De campagne van Pepsi sloot naadloos aan bij de cultuur van het bedrijf “The Now culture” waarbij ze de nadruk leggen op een jong publiek, een gevoel van community maar bovenal gewoon simpel vermaak. Het was een kans voor Pepsi om iets terug te geven aan hun fans. Fans die je met dit soort acties nooit meer kwijtraakt.

1. Lego: Bouwen aan de toekomst

Ken je dat gevoel nog? Zoeken naar dat ene specifieke stukje Lego in die gigantische doos die tot aan de nok toe gevuld was met “de verkeerde” blokjes ….. om vervolgens met je blote voet op dat missende @#$%* blokje te gaan staan. Dit fijne nostalgische gevoel heeft miljoenen mensen over de hele wereld menig wat uren bezig gehouden. En nog steeds zijn mensen in de ban van Lego, misschien wel meer dan ooit als we kijken naar het volgende voorbeeld en onze persoonlijke nummer 1:

Lego zocht naar een manier om het aantal product ideeën te verhogen en tegelijkertijd aan een stukje klantbetrokkenheid te werken. In 2008 vonden zij de oplossing hiervoor in het Japanse crowdsourcing platform Cuusoo (tegenwoordig ideas.lego.com). Op dit platform kunnen fans hun eigen idee uploaden voor een nieuwe Lego-set die zij graag in de winkel willen zien. Iedereen kan stemmen op de ideeën en bij 10.000 stemmen wordt een ontwerp in productie genomen. Een van deze ideeën was de Minecraft Legoset gebaseerd op het populaire computerspel. Het idee behaalde behaalde de 10.000 stemmen binnen een recordtijd van 24 uur en is nog steeds een van de meest verkochte lego-sets. Volgens Lego waren ze zelf ook nooit op dit idee gekomen: “We hebben 180 designers in dienst, maar waren meer bezig met ontwerpen die aansluiten op populaire Hollywood films. Gek eigenlijk. Games blijven veel langer populair onder kinderen dan films, maar daar hebben we zelf nooit aan gedacht. Soms heb je gewoon iemand nodig die je daar op wijst.”

Conclusie

Bovenstaande drie voorbeelden laten naar onze mening precies zien waar crowdsourcing om draait. Niet alleen haal je je productiekosten omlaag en optimaliseer je het innovatieproces, je betrekt je klant bij je merk. Je creëert een community waarin klanten fans worden, of beter nog, ambassadeurs. Bovenstaande voorbeelden laten zien dat bij een goed gecrowdsourcde campagne de fans zelf besluiten om informatie of content te delen. Ze zijn betrokken bij je merk, denken graag mee en willen graag een bijdrage leveren. De kracht van de crowd is onmiskenbaar en we hoeven er alleen maar gebruik van te maken. Het is gewoon goede marketing en daar…worden wij blij van!

Hopelijk zijn jullie net zo blij geworden van deze voorbeelden als wijzelf. Wordt ook onderdeel van onze community en stuur je ideeën in op crowdsourcing platform Seezers. Heb je zelf nog mooie voorbeelden, post ze op onze Facebook pagina!

Meer weten? Bekijk ook eens onze andere artikelen: