Hoe het werkt

Zoek naar vragen

Zoek naar vragen

Creëer gratis je persoonlijke Seezers account en blader door de vragen van bedrijven uit verschillende sectoren.

Zoek naar vragen

Stuur je idee in

Omschrijf je goede idee zo kort en duidelijk mogelijk en vertel het bedrijf waarom jouw idee zo goed is. Een idee insturen kan in slechts 20 seconden!

Zoek naar vragen

Win prijzen

Lever zoveel ideeën in als je kan bedenken en maak kans op fantastische prijzen. Houd je mailbox en de website dus goed in de gaten!

Emiel Pegge

Emiel Pegge

Wat is Crowdsourcing?

29-05-2020 crowdsourcing wat is crowdsourcing voorbeelden doelgroep
Wat is Crowdsourcing?

Je hebt de term wel eens ergens gehoord. Of wellicht kom je het regelmatig tegen op internet, via je werk of hebben je vrienden het er wel eens over. Maar wat is crowdsourcing nou eigenlijk? En misschien nog wel belangrijker; wat kun je met een crowdsourcing platform?

Outsourcen naar je crowd

Crowdsourcing, crowdfunding; het lijkt ook allemaal op elkaar. Logisch dus dat je het verschil niet weet. Good to know; de twee zijn niet hetzelfde, maar werken wel vanuit een gelijk basisprincipe, namelijk het inzetten van je ‘crowd’ om jou te helpen.

Crowdfunding ken je wellicht wel van websites zoals Kickstarter. Zo niet, dan ben je er vast de laatste tijd regelmatig mee overspoelt via nieuws en andere media, maar dat terzijde. Als iemand zijn of haar idee, bedrijf of product gecrowdfund wilt krijgen, vraagt diegene aan anderen of zij willen helpen door te investeren met geld. Bij crowdsourcing werkt het een beetje hetzelfde. Wanneer je crowdsourcing inzet heb je vaak een vraag of probleem waar je een oplossing voor wilt hebben. Je vraagt vervolgens aan anderen of zij jou willen helpen met het oplossen van je vraag of probleem; het ‘outsourcen’ naar je ‘crowd’. Je vraagt dus eigenlijk ook of anderen in jou willen investeren, alleen dan met kennis, creativiteit en tijd in plaats van geld.

Crowdsourcing voorbeelden

Nu vraag je je af; wat is hier nieuw aan? En nee, dat is het ook niet! Sterker nog, voorbeelden van crowdsourcing gaan zelfs terug tot in het jaar 1714. Toen loofde de Britse regering een prijs uit van maximaal 20.000 pond aan diegene die een goede en praktische methode voor de bepaling van de lengtegraad zou ontwikkelen. Een bekender voorbeeld is de Lays ‘Maak de Smaak’ actie. Ook Fiat kwam in 2009 met het ‘Fiat Mio Project’ om ’s werelds eerste auto door middel van crowdsourcing te ontwerpen.

Doelgroep bereiken

Door de opkomst van social media is de relatie tussen bedrijven en consumenten sterk veranderd. Consumenten hebben steeds meer te zeggen en beïnvloeden de gang van zaken door hun meningen via Facebook of Twitter te delen met de wereld. Dit is een van de redenen waardoor crowdsourcing de laatste jaren sterk in opkomst is. Door crowdsourcing in te zetten kan een bedrijf de mening van hun crowd in iets positiefs omzetten. Bovendien is het een leuke en interactieve manier om hun doelgroep te bereiken en ze zo meer te betrekken bij hun merk. Zo doen bedrijven er hun voordeel mee en kan de crowd meebeslissen over hun favoriete product.

Meer weten? Bekijk ook eens onze andere artikelen:

Vind je dit artikel leuk? Deel hem dan vooral!